|
Degirmenci, A. Зміна згинальної міцності, мікротвердості, модуля пружності і шорсткості композитних стоматологічних матеріалів при довгостроковому впливі різних харчових окислювачів [Електронний ресурс] = Long-Term Effect of Acidic Beverages on Dental Injectable Composite Resin: Microhardness, Surface Roughness, Elastic Modulus, and Flexural Strength Patterns / A. Degirmenci, B. U. Degirmenci, M. Salameh // Проблеми міцності. – 2022. – № 2. – С. 331-343. – DOI: https://doi.org/10.1007/s11223-022-00409-z.
Оцінено вплив різних кислих напоїв на згинальну міцність, мікротвердість, модуль пружності та шорсткість мікрогібридних, насипних і ін'єкційних композитів, а також кореляцію між ними. Оцінено вплив різних кислих напоїв на згинальну міцність, мікротвердість, модуль пружності та шорсткість мікрогібридних, насипних і ін'єкційних композитів, а також кореляцію між ними. Для 135 зразків у формі диска було визначено значення мікротвердості й шорсткості, а 675 зразків у формі прямокутної призми використовувалися для визначення модуля пружності й згинальної міцності. Для кожного зразка було встановлено початкову шорсткість поверхні, мікротвердість, згинальну міцність і модуль пружності, потім зразки були випадково розділені на три групи (п = 15) для тривалого занурення в кислі середовища (кока-колу, апельсиновий сік і штучну слину). Відповідні вимірювання повторювалися через день, тиждень, місяць і рік після занурення в ці напої. Вплив кислих середовищ на морфологію поверхні оцінювався за допомогою скануючого електронного мікроскопа у відповідні контрольні строки. Для порівняння значень вимірювання мікротвердості, шорсткості поверхні, згинальної міцності модуля пружності залежно від матеріалу, середовища та циклу витримки використовувався тристоронній дисперсійний аналіз, а для множинних порівнянь - тест Тьюки. |